Att lägga gräs

Att anlägga gräsmatta är både enkelt och roligt – om du gjort ett bra förarbete. Ladda ner vår läggningsbroschyr i PDF: Läggningsbroschyr gräs

Turfman Garden färdig gräsmatta är 1,5-2 cm tunn och avslöjar skoningslöst stenar eller gamla tuvor i underlaget. Därför är det viktigt att marken noga förbereds för att anlägga gräsmatta.

Gräsrullarna är ca 61 cm bred, 1,65 m lång vilket motsvarar 1 m2. Rullen väger 18-22 kg vilket gör att det är lätt att lägga gräs för hand. Det går fort att lägga ut färdig gräsmatta, en person lägger 40-50 m2 på en timme

Här under följer en steg-för-steg guide om hur du går tillväga för att lägga en ny gräsmatta eller ersätta en gammal.

Steg 1

Fräs upp hela den gamla gräsmattan med en jordfräs. Fräs två gånger åt olika håll och minst 8 cm djupt.

Steg 2

Kratta noggrant. Ta bort tuvor, stenar, grenar, rötter m m. Finns det ojämnheter i ytan måste de fyllas ut eller tas bort. Gräsmattan behöver minst 10cm packad matjord att växa i.

Steg 3

Grundgödsla ytan med NPK-gödsel. Det går åt cirka 5 kg per 100 kvm.

Steg 4

Packa ytan väl, genom att fottrampa underlaget. Använd vält om du har möjlighet. Det är viktigt att hela ytan är lika fast, fyll ut de håligheter som upptäcks. När du kan gå på ytan, utan att lämna spår efter klackar är underlaget klart för gräsläggning.

Steg 1

Grovplanera ytan med matjord. Gräset behöver minst 10 cm packad matjord att växa i.

Steg 2

Kratta noggrant. Ta bort tuvor, stenar, grenar, rötter m m. Finns det ojämnheter i ytan måste de fyllas ut eller tas bort.

Steg 3

Grundgödsla ytan med NPK-gödsel. Det går åt cirka 5 kg per 100 kvm.

Steg 4

Packa ytan väl, genom att fottrampa underlaget. Använd vält om du har möjlighet. Det är viktigt att hela ytan är lika fast, fyll ut de håligheter som upptäcks. När du kan gå på ytan, utan att lämna spår efter klackar är underlaget klart för gräsläggning.

Steg 5

Dags för gräs leverans! Det är en fördel om gräspallarna kan ställas på tomten, så att du inte behöver bära rullarna så långt. Lastbilen har med sig en truck och kan därför ställa av gräspallarna på en lämplig plats.

Steg 6

Dags att lägga ut den färdiga gräsmattan! Börja lägga gräsrullarna efter en rak kant, längst bort från lastpallarna. Varje rulle läggs sedan noga, kant i kant. Lägg ”tegelstensförband”, så att inte tvärskarvarna kommer mitt för varandra.

Steg 5

När gräsmattan är lagd bör ytan vältas, men är underlaget väl bearbetat räcker det oftast med att sätta på vattenspridaren. Då sätter sig gräsmattan ordentligt mot underlaget och risken för luftfickor försvinner. Den nya gräsmattan får absolut inte torka ut under den första månaden! Vattna regelbundet och rikligt, på morgonen eller kvällen, de första två till tre veckorna. Se upp med småduttande, som gör mer skada än nytta. Observera! Vid regnperiod i samband med etableringen bör jordfuktigheten kontrolleras så övervattning inte sker då detta kväver gräset. Vid gräsläggning sent på hösten behövs ofta endast en ordentlig genomvattning vid läggningen.

Steg 8

Efter 10 till 14 dagar bör gräsmattan premiärklippas. Är gräsklipparen ställbar i höjd, är det lagom att använda det översta läget och klippa ett par centimeter första gången. Gå ner till önskad gräslängd successivt, med 1/3 sänkning i taget. En villamatta bör inte klippas kortare än 3 centimeter. Klipprester efter normal klippning kan ligga kvar i mattan, men ligger klippresterna i stora tussar, bör de räfsas bort.