Det är klimatet i de kustnära, sydligaste delarna av Halland och nordvästra Skåne och den speciella sandjorden som gör att Turfmans gräs håller så hög kvalitet.

Vårt hårda men kärleksfulla arbete på fälten samt specialmaskiner för skötsel och upptagning, har gjort Turfmans gräs både vackert och slitstarkt. Vårt gräs på rulle har trampats av proffs och amatörer på Sveriges finaste golfbanor, fotbollsarenor och parkanläggningar såväl som i alldeles vanliga trädgårdar.

I över 50 år har vi odlat och sålt gräsmattor. Det är med stolthet vi konstaterar att Turfmans gräs rullats ut och täcker en hel del av Sveriges yta, men också växer på såväl dansk som norsk mark.

Vår historia

Färdig gräsmatta har funnits i Sverige i över 50 år och vi på Turfman tillhör pionjärerna inom branschen. Vår historia börjar redan 1972 och idag är vi en av de största odlarna i Sverige med mest erfarenhet i branschen. Men låt oss ta det från början!

Konceptet med färdigt gräs kom till Sverige 1968 och vår första odling tog form 1972 i Vallberga. Det var en kontraktsodling för Weibulls som innebar ett 11 år långt samarbete. Gräset odlades och skördades med hjälp av en handskärarmaskin för att sedan manuellt rullas ihop och lavas på pallar. 1975 blev arbetet med skörden lättare genom införskaffandet av en ny maskin. Den nya maskinen skar upp och gjorde färdiga rullgräs som sedan togs emot och lavades på pallar av en man i bakre delen av upptagaren.

1984 flyttade vi våra odlingar till Andersfält som ligger strax utanför Halmstad och det är där vårt huvudkontor ligger idag.

1992 var vi först i Sverige med att börja med färdigt gräs i storrulle. Storrullarna gjorde att vi effektivt kunde utföra läggning av stora ytor med minimal ansträngning. En storrulle väger ca 400 kg och läggs med hjälp av maskin.

Affärerna grönskade och 1999 ”vann vi mer mark” och startade ytterligare en gräsodling i Vegeholm i utkanten av Ängelholm. 2003 växte vi ytterligare och började en odling av färdig gräsmatta i Ösarp utanför Laholm.

2016 tog vi över SW Hortos gräsodling utför Ystad.

Eftersom vi har odlingar utmed sydvästkusten kan vi smidigt leverera gräs från Ystad till Stenungsund.

Den maskinen som 1975 underlättade arbetet med upptagningen började vid det här laget bli föråldrad och 2007 införskaffades en modernare maskin. Den nya maskinen skär upp, rullar och staplar de en kvadratmeter stora rullarna prydligt och jämt om 70 stycken rullar på varje pall. Handkraften är ett minne blott och gräs kan nu tas upp på löpande band.

Idag har vi totalt en yta om ca 150 hektar där vi omsorgsfullt odlar gräs för trädgårdar, fotbollsplaner, golfbanor, parker och andra grönområden. Varje år förgyller Turfmans gröna guld fler och fler trädgårdar och offentliga ytor och det är vår gedigna kunskap och känsla för gräsodling som tillsammans med klimatet och den sandblandade jorden i södra Halland och nordvästra Skåne gör att vårt gräs håller så hög kvalitet, år efter år.

Vi är stolta över vårt gräs och det faktum att vårt gräs idag trampas av såväl proffs som amatörer på några av Sveriges finaste golfbanor, idrottsarenor och parkanläggningar såväl som i vanliga trädgårdar.